Trgovina u Srbiji monopolizovana

Bez autora
Apr 11 2013

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Dragovan Milićević ocenio je da je trgovina u Srbiji veoma monopolizovana, jer 20 trgovinskih lanaca kontroliše 85 odsto tržišta maloprodaje. Bez obzira na zakonske odredbe, najefikasnija primena propisa ne može izlečiti strukturne probleme tržišta.Strukturne probleme tržišta može izlečiti samo jačanje konkurencije i podsticanje ulaska novih igrača. Samo na taj način će se dobiti efikasna i na konkurenciji zasnovana privreda.

Trgovina u Srbiji monopolizovanaDržavni sekretar u Ministarstvu trgovine Dragovan Milićević ocenio je da je trgovina u Srbiji veoma monopolizovana, jer 20 trgovinskih lanaca kontroliše 85 odsto tržišta maloprodaje.

On je na okruglom stolu, posvećenom izmenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, rekao da, bez obzira na zakonske odredbe, najefikasnija primena propisa ne može izlečiti strukturne probleme tržišta.

Strukturne probleme tržišta može izlečiti samo jačanje konkurencije i podsticanje ulaska novih igrača, rekao je Milićević.

Prema njegovim rečima, samo na taj način će se dobiti efikasna i na konkurenciji zasnovana privreda.

Članica Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Vesna Besarović je rekla da je značajna izmena u zakonu vezana za sudsku zaštitu, jer se predlaže da umesto Upravnog suda o tematici vezanoj za zaštitu konkurencije odlučuje Privredni apelacioni sud.

Predlaže se, istakla je Berasović, i da rok zastarelosti umesto tri iznosi pet godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik